BESÖK OSS 24/7 | PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV FÖR 10% RABATT| 031-192922

Vanliga Frågor

När bör jag använda ett halkskydd?

Vi rekommenderar hallskydd (Super Stop) till tunnare mattor eftersom det förhindrar att mattan glider och den blir då på sin plats. Ett halkskydd verkar också dämpande och förlänger livslängden på mattan och förebygger brott på varptrådarna. Ett halkskydd skyddar också mattan från skarpa objekt såsom klackar med mera.

Vad är en frans?

En frans är förlängningen av varptrådarna i mattan, de fästs vid mattans kortsidor för att inslagstrådar och knutar inte ska lossna.

Varför varierar fransarna i en matta?

Den exakta längden på fransarna i en matta beror på tillverkningssätt och vem som har knutit mattan. Fransarna klipps ibland korta, ibland långa och i äldre mattor kan de vara flätade eller saknas helt. Längden eller varianten av en frans har väldigt lite, eller inget, att göra med värdet eller kvaliteten på en matta.

Varför har en del handknutna mattor defekter?

Handknutna mattor har ibland mindre defekter eftersom de är handgjorda vilket bidrar till värdet, uppfattningen och till mattans charm. I nomadmattor är de flesta avvikelserna inte avsiktliga utan beror mer på att det är svårare för nomader att tillverka mattor än för t ex de som knyter i ateljéer. De vävstolar som används i avlägsna områden är oftast väldigt primitiva, horisontella varianter som är placerade på marken vilket gör det svårare att knyta en helt symmetrisk matta.

Min matta har olika färgnyanser, är detta ett fel eller en defekt i mattan?

Detta är inget fel i mattan utan det du ser kallas för en abrash, vilket är ett turkiskt ord som betyder brokig. Denna skillnad i nyanser är vanligt förekommande i främst nomadmattor, och de uppstår när mattknytaren använder garn som inte färgats i exakt samma nyans som det garn som tidigare användes. Abrashen bidrar därför till en stor del av mattans karaktär och charm samtidigt som den påminner oss om arbetsförhållandena för mattknytaren.

Är bilderna på era mattor korrekt återgivna och hur kan jag vara säker på att färgen jag ser på skärmen har samma färg som mattan?

Våra bilder fotograferas professionellt med en högupplöst digitalkamera i en färgtemperatur-neutral omgivning. Bilderna efterbehandlas sedan i Adobe Photoshop och är därför återgivna på ett identiskt sätt för att likna de verkliga mattorna. Men givetvis beror färgåtergivningen också på vilken typ av skärm, åldern på skärmen och vilken kvalitet denna har när man tittar på bilderna eftersom detta kan påverka återgivningen av det du ser.

Tillverkas era mattor med hjälp av barnarbete?

Våra inköpare besöker och inspekterar kontinuerligt de byar, ateljéer och bofasta nomader där en del av våra mattor tillverkas. De övervakar produktionen av dessa mattor och ser även till att arbetsförhållandena är bra och att inga barn deltar i produktionen. Tidigare var det vanligt att barnarbete var en del av kulturen vid tillverkning av handknutna mattor men detta har förändrats genom åren tack vare påtryckningar från omvärlden samt en ökad medvetenhet om barnarbete.

Hur paketerar ni mattorna och garanterar att de kommer fram i bra skick?
Alla våra mattor paketeras så att mattans kvalitet inte påverkas. Således viks inga mattor utan alla mattor rullas så att luggen i mattan inte blir förstörd. Plastmattor viks och plastas in i emballage som är mycket skyddande. Större mattor rullas och försluts med plast.

Betalning och säkerhet
Alla transaktioner på vår hemsida är säkra och vi samarbetar med Klarna. Betalningarna görs via en säker och krypterad anslutning för din säkerhet och för att skydda våra kunder mot bedrägerier. Alla betalningar kontrolleras också manuellt för din säkerhet. 

Vilka betalningsmetoder accepterar ni?
Faktura, delbetalning, kortbetalning och betalning via bank. Vill ni hellre förskottsbetala era mattor kan man även göra en överföring via bankgiro, vänligen kontakta kundtjänst vid orderläggning så hjälper vi er med detta. 

Kan man delbetala era mattor?
Ja, det går att delbetala mattor genom vårt samarbete med Klarna AB.

Har ni någon butik eller utställning jag kan besöka för att titta på en matta? 
Ja, vi har en butik på sankt pauligatan 29 med över 300 prover ni kan låna med hem.

Har ni någon katalog över era mattor?
Nej, vi har ingen katalog eftersom alla våra mattor visas på hemsidan. Genom att ha alla mattor på hemsidan går det snabbare att ha ständigt uppdaterad och korrekt information om hela vårt sortiment till våra kunder. Vi har kataloger från vissa utav de enskilda leverantörerna. 

Vilken måttenhet visas mattorna i?
Alla mattor visas i centimeter. Om måttet är 200x300 så är det 200 cm bred och 300 cm lång. 140x200= 140 cm bred och 200 cm lång. 

Kan jag låna hem en matta och se hur den passar?
Tyvärr är det inte möjligt att låna hem våra mattor men du kan låna hem prover på de mattor du är intresserad av.

Hur blir jag av med veck och skrynklor i mattan?
Veck och skrynklor kan tas bort genom att placera något tungt (men säkert) som till exempel en stapel med böcker över vecket. Efter ett par dagar borde mattan ha rätat ut sig på golvet. För att bli av med skrynklor i mattan är vanligt användande av mattan att rekommendera, varpå dessa försvinner med tiden. Alternativt spreja vatten på mattan och lägg nått tungt på vecket.

Hur blir jag av med fläckar?
Det finns ett antal olika sätt att bli av med dem på beroende på vad det är för typ av fläck. Vad som är viktigast är dock att ta itu med fläcken omgående och att ta bort så mycket som möjligt. Kolla vår fläckguide här!

Varför ska man välja en heltäckande matta? Det blir mjukt och skönt att gå på samt ger rummet en bra ljudnivå. En textil matta ger funktion, färg och finess till rummet.

I vilka mått kan jag köpa min matta?  Beställ din matta efter valfritt mått, vi levererar mattan efter dina önskemål, heltäckande eller måttanpassad. Ange bredd x längd. Eller diametern om det gäller en rund matta.

Vad ska jag tänka på vid mätning av heltäckande matta? Vår rekommendation är att skära in din heltäckande matta på plats. Därför bör du lägga till en skärmån på ca 10 cm för att ha marginal. Vid kapningen av dina matta har vi en tolerans på +- 1%.

Vilken typ av kantning kan jag få på min matta? Alla våra mattor kan du få med kantband eller langettering. Att välja en kantning på mattan gör den elegant samt förlänger livslängden. Visning på langetten är alltid 1-cm och går inte att ändra. Vill du ha bandkantning måste du kontakta support och göra en separat beställning. 

Rörelse i mattor En textilmatta är tillverkad av material som rör sig beroende på luftfuktighet och temperatur. Den kan alltså växa och krympa med årstiderna. Vid inläggning av en heltäckande matta är det därav bäst att hellimma mattan.

Kan jag ha min matta på golvvärme? Med en matta känns golvet varmt och skönt. Har du golvvärme så fungerar många mattor, titta så att mattan du väljer har symbolen för golvvärme. 

Källare En matta får din källare snabbt och enkelt att bli varm och ombonad. Tänk på att välja en matta som ventilerar och inte en matta med gummibaksida som håller fukt instängd. 

Trappor Renovera din trappa så den blir tyst och mjuk och inte minst vacker. Många mattor går bra att lägga i trappor men titta alltid efter symbolerna för vad som rekommenderas. Vi rekommenderar att mattor i trappor hellimmas.

Utomhus/sol Visst går det att lägga mattor även utomhus! Våra utomhusmattor tål både sol och regn och kan läggas på terrass eller altan.

Hur ska jag sköta min matta på bästa sätt? Vårt sortiment av mattor är av bra kvalité och lätta att sköta. Mattan har funktionen att binda dammpartiklar som yr i luften och med dammsugning minst en gång i veckan så avlägsnar man dammet på bästa sätt.

Hur gör jag om jag fått ett tryckmärke/ rand i mattan? Märken i en matta kan man få av möbler som stått på samma ställe en längre tid eller att mattan varit vikt under transport etc.  Sådana märken försvinner normalt efter en tid. Vill man kan skynda på det kan man gnugga mattan försiktigt

För mer svar på frågor tveka inte ringa eller maila oss för hjälp.
Butik: 031-192922
Email: Info@langettk2.se