BESÖK OSS 24/7 | PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV FÖR 10% RABATT| 031-192922

Färgscheman och Mattval

 Skapa Harmoni i Ditt Hem

Färgen på din matta kan vara en nyckelkomponent i att definiera ett rum och göra det sammanhängande med resten av din inredning. När du väljer en matta och överväger dess färg är det viktigt att tänka på följande:

1. Känn till Ditt Färgschema:

 • För att skapa en harmonisk inredning är det viktigt att känna till färgschemat i rummet. Identifiera de dominerande färgerna på väggar, möbler och dekorativa detaljer.

2. Harmonisera med Neutrala Färger:

 • Om ditt rum har en mängd olika färger och mönster kan en neutral matta vara ett säkert val. Grå, beige eller krämfärgade mattor fungerar ofta bra med olika färgscheman och hjälper till att skapa balans.

3. Skapa Kontrast med Accentfärger:

 • Om du vill att din matta ska vara en blickfång och accentuera en specifik färg i rummet, välj en matta i en accentfärg som matchar någon annan detalj. Till exempel kan en blå matta komplettera blå kuddar på soffan.

4. Monokromatiskt Färgschema:

 • Om du vill skapa en lugn och avskalad känsla i rummet kan du överväga en matta som matchar väggfärgen eller huvudfärgen i rummet. Detta skapar en monokromatisk och elegant effekt.

5. Analogt Färgschema:

 • Ett analogt färgschema innebär att du väljer färger som är bredvid varandra på färgcirkeln. Till exempel kan du kombinera blå och gröna toner för en lugn och avslappnad känsla.

6. Komplementärt Färgschema:

 • Ett komplementärt färgschema innebär att du väljer färger som är mittemot varandra på färgcirkeln. Denna kontrastrika kombination kan skapa en livlig och dynamisk atmosfär. Exempelvis kan en röd matta skapa kontrast i ett grönt inrett rum.

Exempel på Harmoniska Färgkombinationer:

 1. Grå och Gult: En grå matta i ett vardagsrum med gula accenter kan skapa en modern och uppfriskande känsla.

 2. Beige och Blått: En beige matta i ett sovrum med blå väggar och sängkläder ger en lugnande och tidlös atmosfär.

 3. Svart och Vit: En svartvit matta i ett kök med minimalistisk inredning kan skapa en stark kontrast och modern elegans.

 4. Brun och Röd: En brun matta i ett rum med röda möbler och detaljer ger en varm och inbjudande atmosfär.

 5. Pasteller: En matta i pastellfärger som rosa, mintgrönt och ljusblått kan vara perfekt för ett barns sovrum eller ett skaparrum.

Att använda färgscheman med omsorg när du väljer en matta kan hjälpa dig att skapa en inredning som är sammanhängande och harmonisk. Kom ihåg att det inte bara handlar om att matcha färger, utan även om att skapa en känsla och stämning som passar ditt rum och din personliga smak.